Gelişimin tüm alanlarına bakıldığında, okul öncesi yıllar hem edinilen davranışların kalıcılığı hem de ilerleyen yıllarda pek çok davranışın temeli olması açısından önemli bir yere sahiptir. Karşı tezler olsa da, bu yaş grubundaki çocukların yoğun dikkat, etkili gözlem yeteneği, öğrenmeye hazır olma, yeni bir dünyayı şekillendirme, zihinsel aktivite gibi üstün özellikleri göz önünde bulundurularak hayatın ilk yıllarını herkesle incelemek gerekir.
Erken dönemlerde diğer bireylerle karşılıklı ilişki sonucunda kazanılan davranışlar, geçici de olsa sadece kısa süreli davranışlar olmayıp uzun süreli olup çocuğun gelecekteki yaşamını da bir şekilde etkiler. Çocuklukta edinilen değerler ve tutumlar, yaşamları boyunca beklentilerini şekillendirmeye ve kararlarını etkilemeye devam eder. Aynı şekilde elde edilen bu değerlerin de belli bir süre sonra topluma aktarılması mümkündür. Ahlaki gelişimin başlangıç noktası olarak, ‘rol yapma yeteneğinin’ gelişimi gösterilmektedir.
Erken çocukluk, değerler hakkında bilginin atıldığı ilk dönemdir. Değerler farklı kaynaklardan gelişir ve özellikle küçük çocuklarda çok çeşitli deneyimlere sahip olmak önemlidir.
Çocuklar yaşamları boyunca değerler hakkında bilgi edinir, ancak ilk bilgiler erken alınır. Bu süreç ömür boyu devam eder, ancak yaşamın ilk yıllarında temel değerler oluşur. Erken çocukluk eğitiminin amaçlarından bazıları, çocuklarla başkalarıyla uyum içinde çalışmak, başkalarını sevmek, duygularını doğru ifade etmek, arkadaşlara yakın olmak, kibar olmak vb. Olumlu davranışlar kazanmaktır. Yaşam becerilerinin eksikliği, çocukların birbirleriyle, akranlarıyla ve diğerleriyle olan etkileşimlerini ve ilişkilerini etkileyebilir.
Değerler, tutum ve varsayımlarımızın arkasındaki gerçek faktörlerdir. Bu nedenle değerleri iyi benimsemek ve genç yaşlardan itibaren kazanmak önemlidir. Bunun için eğitim, okul, çevre ve bu faktörler arasındaki etkileşim çok önemli rol oynamaktadır.
Şu sorulara diğer makalemizde değineceğiz:
Değerler eğitimi söz konusu olduğunda, okul öncesi eğitim öğretmenleri ilk önce hangi değerleri düşünür?
Okulöncesi öğretmenlerinin programlarında değerler eğitimi ile ilgili uyguladıkları programların / etkinliklerin dağılımı nasıldır?
Okul öncesi eğitim öğretmenlerine göre okul öncesi çocuklara getirilmesi gereken ilk üç değer hangileridir?
Okul öncesi eğitim öğretmenlerine göre okul öncesi çocuklara kolayca getirilebilecek ilk üç değer hangileridir?
Okul öncesi eğitim öğretmenlerine göre okul öncesi çocuklar için en zor olabilecek ilk üç değer hangileridir?
Okul öncesi eğitim öğretmenlerinin değerler eğitiminde güçlük çektiği herhangi bir konu / durum var mı? Varsa, bunlar nedir?