İtalya’da 1970 yıllarında hükümetin okul öncesi eğitimleri yaygınlaştırma kararının ardından kreş ve okullar açıldı. Bu sebeple belediyeler birçok üniversiteden bilim adamları ile birlikte çalışmalar yürüterek okul öncesi eğitim projesi olan ‘Reggio Emilia’yı başlatmıştır. Okul öncesi semineri konularına baktığımız zaman karşımıza çıkan bu yöntem, oldukça kaliteli bir yöntem olarak kabul edilmektedir.
Bu projeyle birlikte, okul öncesi eğitim yapan birçok kurumda reform niteliğinde yenilikler başlatılmıştır. Projenin en önemli amacı; çocuklara kazandırılmak istenen yeteneklerin gelişmesini sağlayacak, rahat ve düzenli bir ortamın sağlanmasıdır. Bu ortamda çocuklar, diğer kişilerle iyi ilişkiler kurmayı öğrenecek, çevresiyle iletişimini de olumlu yönde arttıracaktır. Kendisine farklı, çeşitli ve faydalı aktivite ve alternatiflerin sunulmasıyla birlikte çocuklar, öğrenme işinde de iyi olacaktır. Reggio Emilia yaklaşımı, Malaguzzi tarafından ortaya atılmış; Piaget, Vygotsky, Bruner gibi düşünürlerin görüşlerinden etkilenerek geliştirilmiştir. Malaguzzi’nin farklı kuramları incelemesi ve bunlardan faydalı olanları harmanlamasıyla ortaya çıkan bu proje oldukça verimlidir.
ÇOCUKLARIN NASIL ÖĞRENDİĞİ ÖNEMLİ
Reggio Emilia projesi, çocukların ne öğrendiği ile değil nasıl öğrendiği ile ilgilenmektedir. Bu sebeple öğrencilere uygun ortam sağlamak en önemli hedeflerden birisidir. Projede, çocukların güçlü bir imaj çizmesi, öğretmenin birçok role bürünmesi, zengin, verimli ve eğitici bir çevre yaratılması, güçlü sosyal ilişkiler ve proje bazlı öğrenmeler ana ilkelerdir. Reggio Emilia projesi, ,ilk uygulanmaya konulduğu zamanlarda İtalya’da yer alan mevcut okul öncesi kurumlarda reform yapmış ve bu kurumların hepsini tek tek güncelleştirerek, daha verimli bir eğitim sunmasını sağlamıştır. Reggio Emilia projesinde, proje ekibi; bir başkan, başkan yardımcıları ve beş asistandan oluşmaktadır. Bunların yanı sıra çeşitli üniversitelerden, sanat, fizik, psikoloji, tarih, pedagoji tabanlı akademisyenler de projeye destek olmakta ve danışmanlık yapmaktadır. Okul öncesi eğitim veren kurumlarda bu projeden sorumlu bir asistan rehberliğinde, sorumlu ekipler mevcut olmaktadır. Asistanların ve sorumlu ekiplerin yanı sıra aynı zamanda özel eğitim uzmanları ve doktorlar da projeye destek verir.
Reggio Emilia projesinde, sorumlu ekipler ailelerle de iş birliği yaparak eğitimi verimli kılmaktadır. Bunun yanı sıra projede öğretmenlere hizmet içi eğitim vermek de uzmanların görevleri arasındadır.